Extra services maken het extra lastig

Service providers gaan gebukt onder een stortvloed aan groeiende data afkomstig van mobiel verkeer, streaming video, veeleisende applicaties en de algehele groeispurt van ‘smart’ apparatuur. Tegelijkertijd moeten ze hun netwerktechnologie up-to-date houden en nieuwe diensten verzinnen en aanbieden om de concurrentie voor te blijven. Hoe doe je dat op een haalbare en houdbare manier?

Innoveren in netwerktechnologie
Nederland kent een van de hoogste penetraties smartphones ter wereld, en dat merken service providers aan de drukte op hun netwerken. Hoewel ze lang niet altijd direct eigenaar zijn van de content of diensten, zijn ze wel verantwoordelijk voor een betrouwbare data-uitwisseling tussen leverancier en eindgebruiker. Service providers leggen daarom de prioriteit bij het uitbreiden van hun netwerkinfrastructuren en het toevoegen van nieuwe mogelijkheden om hun klanten tevreden te houden. Providers innoveren met netwerktechnologie als RAN en LTE, moderniseren hun datacenter met servervirtualisatie en beleidsmanagement en breiden hun diensten uit middels value-added-services platformen. Hiermee is bijvoorbeeld mobiele video-content beter te leveren, en zijn gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Deze voortdurende vernieuwingen zorgen voor extra complexiteit en kosten voor traffic management.

Die value-added-services (VAS)-platformen zijn vooral gericht op video-optimalisatie, WAP-gateways, ouderlijk toezicht en URL-filtering, transparante caching en advertentiediensten. In de loop van de tijd hebben service providers een veelzijdigheid aan VAS-platformen toegevoegd, vaak afkomstig van verschillende producenten, om aan de wensen van de markt te kunnen voldoen. Bestaande layer 3 en 4 apparatuur zoals routers (policy-based) zorgt voor het leiden van alle data naar deze platformen, zonder naar relevantie te kijken. Hierdoor kijken alle VAS-platformen naar al die data, bepalen ze of ze actie moeten ondernemen en sturen ze de data door naar server-platformen. De VAS-platformen zijn nu eenmaal zo ingericht en moeten dat blijven doen, waardoor ze kostbare resources opeisen, terwijl ze opgeschaald moeten worden om de groeiende hoeveel data te verwerken. Dit was voorheen geen punt, maar de grens van wat mogelijk en betaalbaar is met deze platformen komt in zicht.

Netwerk optimaliseren voor de toekomst
Service providers moeten dus hun netwerk optimaliseren om ook in de toekomst concurrerend te kunnen zijn. En omdat de rek toch al uit de VAS-platformen is, is dit een ideaal moment om het gelijk goed te doen. Dit kan door de traffic management-functie te centraliseren op een specifiek daartoe aangewezen platform. Hiermee kunnen de kosten dalen, is performance te verbeteren en zijn de beschikbaarheid en flexibiliteit te vergroten. Traffic steering is een goede oplossing. Hiermee zijn gebruikers-requests direct naar de juiste bron (zoals webportals) of VAS-platform te sturen op basis van vooraf gedefinieerde regels. Centrale, intelligente traffic steering kan traffic management vereenvoudigen en goedkoper maken. VAS-platformen hoeven alleen data te verwerken die relevant voor hen zijn. Dit bespaart investeringen in overcapaciteit waardoor er tijd en geld overblijft om het netwerk verder te optimaliseren, nu en in de toekomst.


Een versie van dit artikel verscheen eerder op ISPToday.nl (Link)

Published Jun 17, 2013
Version 1.0

Was this article helpful?

No CommentsBe the first to comment